Nasıl Çalışıyoruz?
Psikolojik danışmanlık alanında pek çok kuram ve yönelim mevcuttur. Smyrna Psikoloji Ekibindeki uzmanların yaygın olarak kullandıkları danışmanlık yöntemleri hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.
EMDR TERAPİSİ
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing),bilinçli zihnin belirli bir olayı işlemek ve iyileştirmek için doğal bir yeteneği olduğunu varsayar. EMDR'in amacı, kişinin travmatik deneyimiyle ilişkili duygusal ve bilişsel tepkilerini yeniden işlemek ve bu tepkileri daha sağlıklı bir şekilde düzenlemektir. Bu süreçte, kişi genellikle geçmişteki travmatik olayları hatırlayarak duygusal tepkileri deneyimler, ancak terapist kişiyi güvenli bir ortamda destekler.
NÖROPEDAGOJİ
Nörobilim alanında önemli iki isim olan Vygotsky ve Luria'nın insan beyni hakkındaki çalışmalarından doğmuştur. Nöropedagoji, insanı bir organizma olarak ele alan, hücrelerden dokulara, dokulardan, sistemlere tüm bedeni bütüncül bir yaklaşımla kapsayan bir terapi ve eğitim metodudur.
Terapide beden de ele alınır ve danışanın bedensel mesajları anlamasına ve yaşamını değiştirmek için kendi üst bilişsel fonksiyonlarını kullanmasına yardımcı olunur.
SANAT TERAPİSİ
Sanat terapisi, sanatın yaratıcı sürecini kullanarak bireylerin duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlıklarını desteklemeyi amaçlayan bir terapi yöntemidir. Sanat terapisi, müzik, resim, dans, drama, yazma gibi farklı sanat formlarını kullanarak bireylerin duygusal ifade, keşif, iyileşme ve değişim süreçlerini destekler. Sanatsal ifadeler, bireylerin içsel dünyalarını anlamalarına ve duygusal iyilik halini desteklemelerine yardımcı olur.
OYUN TERAPİSİ
Çocukların duygusal, sosyal, zihinsel ve davranışsal sorunlarını ele almak için kullanılan bir terapi yöntemidir. Oyuncaklar ve oyunlar aracılığıyla bireyin iç dünyasını ifade etmesine ve terapist ile etkileşim kurmasına olanak tanır. Çocuğun oyun yoluyla içsel dünyasını dışa vurmasına yardımcı olarak terapötik değişim sağlamayı hedefler. Oyun terapisi, çocuğun özel ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve çocuğun, duygusal iyileşmesine yardımcı olur.
KABUL ve KARARLILIK TERAPİSİ (KKT)
Kabul ve Kararlılık Terapisi (KKT), bilişsel davranışçı terapi (BDT) temelli bir terapi yaklaşımıdır. KKT bireylerin yaşamın kaçınılmaz zorluklarıyla başa çıkma becerilerini geliştirmeyi hedefler. Bireylerin kendilerini eleştirel bir şekilde değerlendirmeleri yerine, kendilerine anlayış ve kabulle yaklaşmaları teşvik edilir.
KKT, bireylere yaşamın kaçınılmaz zorluklarına kabul ve esneklikle yanıt verme becerisini öğretir.
PSİKODRAMA/
MONODRAMA
Psikodrama, grup veya bireysel olarak kullanılan bir terapi tekniğidir. Bu teknik, bireylerin iç dünyalarını, duygularını, ilişkilerini ve yaşantılarını canlandırmalarını ve ifade etmelerini sağlar. Psikodrama, bireylerin geçmiş deneyimlerini yeniden yaşamalarına, duygusal blokajları aşmalarına ve çözüm odaklı düşünmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Bireylerin iç dünyasını daha derinlemesine keşfetmelerine ve duygusal deneyimleri ifade etmelerine yardımcı olur.
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ (BDT)
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşüncelerimizin, duygularımızın ve davranışlarımızın birbirleriyle etkileşim halinde olduğunu ve bu etkileşimlerin duygusal sıkıntıları ve davranış sorunlarını etkileyebileceğini öne sürer.
BDT, bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarını fark etmelerini, bunları değerlendirmelerini ve daha sağlıklı ve işlevsel bir şekilde başa çıkmalarını sağlamayı amaçlar.
KISA SÜRELİ ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİ
Bireylerin mevcut sorunlarını çözmeye odaklanır ve hızlı, etkili sonuçlar elde etmeyi hedefler. Bireylerin geçmişe odaklanmak yerine belirli sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını bulmaya ve nasıl daha iyi bir gelecek inşa edeceklerine odaklanır. Bireylerin kendi iç kaynaklarını ve çözüm becerilerini kullanmalarını teşvik ederek, olumlu değişimleri hızla gerçekleştirmeyi amaçlar.